Szaszłyki idealne na grilla


Sezon grillowy pomału się rozkręca. Jedną z moich ulubionych potraw z grilla są szaszłyki. Efekt warty jest odrobiny fatygi. 


Składniki:

  • ok 10 - 15 pieczarek 
  • 2 - 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 500 g podudzie z kurczaka 
  • 1 pierś z kurczaka 


+ przyprawy,
+ olej
+ patyczki do szaszłyków
+ grill ;)

Przygotowanie:

Najpierw zajmujemy się mięsem, myjemy, kroimy w dość dużą kostkę, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą oraz olej i w takiej marynacie pozostawiamy mięso przynajmniej przez godzinę (im dłużej tym lepiej).




Pieczarki, cebule i paprykę kroimy na stosunkowo duże kawałki (mniej więcej takie jak na zdjęciu poniżej).



Wszystkie składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków .


Gotowe już szaszłyki polewamy olejem i posypujemy "klasyczną przyprawą do grill"


Pozostało nam już tylko zgrillowa nasze szaszłyki, długość grillowania zależy od Waszych preferencji. 




Miłego weekendu :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty