Moja ulubiona zupa pieczarkowa


Dziś o zupie, która obecnie jest moją ulubioną. Smakuje również moim domownikom. Jest prosta i stosunkowo szybka w wykonaniu. 


Składniki: 
  • Pół kilo pieczarek
  • Dwie małe lub jedna duża cebula
  • Dwie małe lub jedna duża marchewka 
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18 %)
  • Olej
  • Masło
  • Bulion drobiowo-warzywny lub warzywny 
  • Koperek 3 łyżki
  • Dwa liście laurowe
  • Sól, pierz ew. maggi


Wykonanie:  

Zaczynam od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. Następnie wrzucam ją na patelnię z rozgrzanym olejem. W międzyczasie myję pieczarki, obieram i siekam na plasterki ok 0,5 cm wraz z nóżkami. Pieczarki dodaję do zeszklonej cebuli, solę i dodaję kawałek masła. Całość smażę, aż pieczarki zaczną wyglądać apetycznie ;) W garnku przygotowuje ok, 1,5 l bulionu, doprowadzam do wrzenia i dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i pokrojoną w talarki marchewkę, liście laurowe i odrobinę masła. Całość gotuję przez 10 minut, następnie dodaję usmażone pieczarki z cebulą i gotuję przez kolejne 10 minut. Dodaje zahartowanej śmietany (ok. pół szklanki) doprawiam pieprzem i koperkiem. Zupa gotowa do jedzenia :) 








SMACZNEGO!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty